Radio Frequency Identification (RFID)

Radio Frequency Identification (afgekort RFID) is een methode om data te verzamelen met gebruik van radiogolven die gegevens uitwisselen tussen RFID-tags en RFID-readers. Er is geen ‘direct line of sight’ nodig zoals bij de inzet van barcode. UHF RFID-readers kunnen simultaan lezen van of schrijven naar honderden tags. Een RFID-systeem heeft drie onderdelen.

rfid_iconwhite

RFID-tags

Een RFID-tag is een chip die wordt aangebracht op de te identificeren en volgen krat of pallet. Zo’n tag kan van papier zijn en bestemd voor eenmalig gebruik, maar ook van duurzaam, hufterproof materiaal dat nagelvast kan worden bevestigd en bestemd is voor herhaald gebruik.

Er zijn passieve en actieve tags. Passieve RFID-tags worden ‘gewekt’ door een reader, die ook de tag van energie voorziet om te zenden en ontvangen. Actieve RFID-tags hebben een eigen batterij en kunnen onafgebroken of periodiek zenden en ontvangen over grotere afstanden.

RFID-antenne

De tweede component van een RFID-systeem is de RFID-antenne. De antenne functioneert eigenlijk als het oor van het systeem. Het vangt het radiosignaal van de RFID-tag op en geeft dit door aan de RFID-reader, de hersenen van het systeem. RFID-antennes zijn er in vele soorten en maten, afhankelijk van de toepassing. Voor specifieke toepassingen ontwerpt CaptureTech ook zelf RFID-antennes om een optimale leesperformance te kunnen garanderen.

RFID-readers

De derde component van een RFID-systeem is de RFID-reader. Zo’n reader gebruikt radiogolven om informatie van de RFID-tag te lezen of om die ernaartoe te schrijven. Een RFID-reader kan ‘frequency agile’ zijn, wat betekent dat zij tegelijkertijd meerdere frequenties kunnen gebruiken.

Meer info & Downloads

Meer weten?

Meer weten over RFID? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!

Uw naam (verplicht)

Uw e-mailadres (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht


CaptureTech respecteert jouw privacy volgens de nieuwe GDPR-regelgeving.