RFID-antennes en RFID-readers voor Polynorm

Industrial Internet of Things

Voestalpine Polynorm is één van de grootste leveranciers in West-Europa van plaatstalen onderdelen voor grote buitendelen, panelen en structuurdelen van staal en aluminium. De onderneming is gespecialiseerd in projectmanagement, ontwerp, engineering, ontwikkeling en productie van A-klasse metalen buitendelen, evenals de ontwikkeling en vervaardiging van persgereedschappen voor de automotive-industrie. Voor de productie van auto-onderdelen beschikt voestalpine Polynorm over meer dan 8000 persgereedschappen. Er was geen efficiënte oplossing voor het opzoeken van een bepaald stuk gereedschap wanneer dit nodig was bij productie.

Oplossing

CaptureTech implementeerde voor deze klant RFID-antennes en RFID-readers in een hijskraan in de fabriek evenals duurzame RFID-tags op circa 8000 persgereedschappen. Het bedrijf kan hiermee sneller de benodigde gereedschappen wisselen en voorkomt zo kostbare vertragingen in de productie. HertzRFID® garandeert dat de locatie van elk gereedschap bekend is op het moment dat het nodig is bij productie. Niet langer handmatig zoeken met als gevolg een vertraging in de productie.

RFID-tag

Een voorbeeld: er worden motorkappen geproduceerd en voor één motorkap zijn tot zes bewerkingen nodig, zoals tekenen, persen en snijden. Voor het persen en snijden is zwaar gereedschap nodig en voor de productie van een motorkap zijn wel 20 verschillende gereedschappen nodig die tot 30 ton kunnen wegen.

De 8000 gereedschappen worden ingezet op 6 productielijnen en de doorlooptijd tussen bestellen en produceren is kort. Opslag van de zware gereedschappen is een echte uitdaging en ook het transport binnen de fabriek vereist optimale logistieke planning.

Tot voor kort werd de ‘pen en papier’-methode gebruikt om bij te houden waar elk stuk gereedschap zich bevond. Een tijdrovende klus, omdat hiervoor het gereedschap moest worden gelokaliseerd en moest worden vastgesteld dat het inderdaad het juiste gereedschap betrof. Of erger nog, het gereedschap moest worden gezocht als het zich niet bevond waar men het verwachtte.

CaptureTech assisteerde een team van voestalpine Polynorm bij het ontwikkelen van de oplossing, waarbij gebruik wordt gemaakt van een passieve ultrahoge-frequentie RFID-tag voor elk gereedschap. Ook de gangen in het warehouse zijn getagd, evenals de productielijnen, om locaties beter te kunnen identificeren. In het systeem is elk tagnummer gekoppeld aan informatie over het gereedschap of de locatie. De met RFID-antennes uitgeruste hijskraan kan tot op 15 meter afstand informatie uitlezen (de maximale hoogte van de productiehal).

Zodra de kraan in beweging is, start de RFID-reader met het identificeren van alle tags die binnen bereik zijn, om vervolgens de data door te zenden naar de software. Alle (veranderingen van) locaties van gereedschappen zijn direct bijgewerkt en beschikbaar in het systeem. Ook de locatie waar de hijskraan een gereedschap ‘afzet’ is steeds bekend. Fouten worden hiermee voorkomen: er kan geen ‘verkeerd’ stuk gereedschap meer worden uitgekozen.