Voor efficiënt en effectief verloop van de distributieprocessen werkt JeWeRet met CaptureTech

Warehouse, Logistiek & Supply Chain

Je zou maar een van de grootste importeurs, producenten en leveranciers zijn van houtproducten voor de doe-het-zelf-markt en je gehele distributieproces handmatig verwerken op papier. Dit was het geval bij JeWeRet. JeWeRet is bekend van vloermerken als Lundia, CanDo, Bruynzeel én leverancier van alle houten balken en latten voor grote bouwmarkten. Erik van Zanten, JeWeRet: “Je komt op een punt dat je denkt ‘dit kan echt niet meer’. We zijn gaan kijken hoe in een ideale situatie onze warehousing-processen zouden moeten verlopen en welke partij aan onze wensen en eisen kon voldoen.”

img_5759

Blauwdruk: sneller en efficiënter

JeWeRet, dat inmiddels tachtig jaar bestaat, is gevestigd op meerdere locaties in Nederland en Europa. Het centrale logistieke hart ligt in Gorinchem en bestrijkt ruim 35 voetbalvelden. De warehousing activiteiten zijn verspreid over meerdere magazijnen. Eén van deze magazijnen was al geautomatiseerd middels een WMS-systeem, gekoppeld aan Honeywell draadloze RF-computers. Aangezien men op alle locaties de voorraad beter in kaart wilde hebben en distributieprocessen sneller en efficiënter wilde laten verlopen, werd in 2013 de eerste werkgroep ingericht die zich specifiek op deze pijlers gingen richtten. Van Zanten: “Deze projectgroep heeft zich voornamelijk beziggehouden met het onder de loep nemen van de huidige processen en het formuleren van een visie op hoe deze processen er in een ideale situatie uit zouden zien. Dit hebben we vastgelegd in een blauwdruk. Dit heeft er voor gezorgd dat we op zoek zijn gegaan naar twee partijen: een partij voor de hardware en een ander voor de software.”

Door langs te gaan bij vergelijkbare bedrijven en te kijken met welke partijen zij samenwerkten werd een long- en een shortlist gemaakt. Op deze long- en shortlist stond ook CaptureTech. Toch was dit niet de eerste keer dat JeWeRet in contact kwam met CaptureTech: “In een van onze magazijnen werkten wij al met WMS-software en LXE handheld terminals (inmiddels onderdeel van Honeywell) die werden geleverd door CaptureTech. Ondanks dat het om kleine aantallen ging werden we altijd ontzettend fijn geholpen. De Honeywell apparatuur werkte naar onze mening ontzettend fijn doordat deze voornamelijk eenvoudig en zeer gebruiksvriendelijk was.”

img_5753

Gebruiksgemak, ervaring en deskundig advies

Uit alle bedrijven op de shortlist had JeWeRet drie bedrijven uitgenodigd om op locatie te komen voor een kennismakingsgesprek en de situatie ter plaatse op te nemen. Op basis van dit bezoek en de blauwdruk mochten CaptureTech en een andere partij offerte uitbrengen. “We waren op zoek naar een echte specialist die ons kon bedienen op alle vlakken. Een partij die ons kon adviseren en die ook voornamelijk apparatuur leverde die voldeed aan al onze wensen. CaptureTech adviseerde ons gelijk om te werken met Honeywell-hardware. We hebben samen met CaptureTech een testsessie gehouden waarbij we ook daadwerkelijk de Honeywell apparatuur in onze handen konden houden. De gemakken van Honeywell, onze ervaring met CaptureTech, het deskundige advies en de prijs waren doorslaggevend om uiteindelijk CaptureTech de opdracht te gunnen.”

img_5758

Voice oplossing

Ten tijde van het offertetraject, de testsessies en vanuit het deskundige advies van CaptureTech kwam JeWeRet snel tot de conclusie dat sommige producten die zij in hun hoofd hadden zitten wellicht niet de ideale oplossing waren voor hun situatie. “Bij CaptureTech weten ze precies waar ze het over hebben op het gebied van hardware. CaptureTech gaf ons bijvoorbeeld als advies om te gaan werken met voice-techniek. Dit was voor ons een ideale uitkomst die wij op eigen kracht nooit gevonden hadden. Op sommige plekken waar wij werken met grote goederen is het namelijk van belang dat je je handen vrij hebt zodat je artikelen goed kunt oppakken en dat er geen handscanner in de weg zit.” Op andere plekken werden in plaats van schermen met toetsenborden, wat de initiële wens van JeWeRet was, schermen in combinatie met handscanners geïmplementeerd. “Gedurende het traject en ten tijde van onze sessies met CaptureTech werden de toepassingen steeds nauwer toegespitst op onze situatie. Het gebruiksgemak van de Honeywelllezers, de voice-technieken: onze distributie en warehousingprocessen hadden niet effectiever kunnen lopen.”

img_5772

Van implementatie naar geoliede machine

Het doorvoeren van het proces heeft 2,5 jaar geduurd. “Om te beginnen was er geen werkend internet. CaptureTech heeft 80 accespoint geplaatst om te zorgen dat er overal een goed werkende verbinding is.” Hierop volgend zijn per magazijn alle toepassingen doorgevoerd. Op de laadplaats werd het softwarepakket voor het eerst aan de andere pakketten gekoppeld.

Inmiddels werkt JeWeRet met:

  • 60 Honeywell Tecton handscanners, die worden gebruikt voor het picken van de goederen;
  • 40 Honeywell THOR Heftruck computers, waarmee ondermeer picklocaties vanuit bulk worden aangevuld;
  • Talkman A710/A730 terminal met een SRX2 headset, die gebruikers middels gesproken opdrachten door het distributieproces begeleidt.

Alle producten waar men bij JeWeRet mee werkt voldoen ruimschoots aan de verwachtingen die er waren. “De Honeywellproducten zijn zo gebruiksvriendelijk en eenvoudig. Iedereen kan met de scanner of de voiceset overweg. Buiten dat gegeven om zijn de producten ook nog eens hufterproof waardoor je ze ook daadwerkelijk als dagelijks gebruiksgoed kan gebruiken zonder dat ze snel defecten vertonen.”

Door het op maat uitgebrachte advies zijn de distributieprocessen bij JeWeRet veel effectiever en efficiënter gaan lopen. “We weten nu te allen tijde waar de voorraad is, de voorraad integriteit is aanzienlijk beter en we hebben onze producten altijd tijdig besteld.” Doordat de distributieprocessen dusdanig efficiënt en effectief lopen is JeWeRet aan het kijken of zij haar focus kan verleggen. Van Zanten: “Wij zijn in tegenstelling tot andere distributiecentra, ontzettend goed in de distributie van hard-to-handle producten (groot en zwaar). Aangezien wij dagelijks leveren aan bouwmarkten zijn we aan het aftasten of wij leveringen van andere partijen wellicht ook mee kunnen nemen in onze warehousing- en logistieke processen. Naast de levering aan bouwmarkten willen we ook meer de focus gaan leggen op het ‘thuis leveren’. Aangezien aan het thuis leveren andere voorraden zitten verbonden vergt dit een andere aanpak. We zijn nu aan het kijken hoe wij deze processen slim kunnen vormgeven.”

 

Voicetechniek en RFID op maat

JeWeRet is tevreden over hoe alle processen zijn verlopen en zet haar dienstverlening met CaptureTech voort. “We hebben een vast aanspreekpunt en hebben hierdoor altijd service op maat. Onze situatie is complex, maar CaptureTech weet precies waar we het over hebben en komt snel in actie. We hebben een contract lopen voor de voice techniek waardoor CaptureTech zorgt dat deze te allen tijde up-to-date is.“ Eveneens heeft JeWeRet een onderhoudscontract voor alle geleverde hardware producten afgesloten. “We hebben zojuist een onderhoudscontract afgesloten voor het gehele warehouse voor drie jaar. We zijn tevreden, dus waarom zouden we een dergelijke dienst maar voor een jaar vastzetten.”