Softwareoplossing CaptureTech onmisbaar voor distributieproces Wieland Textiel

Warehouse, Logistiek & Supply Chain

Niet tientallen, niet honderden, maar duizenden kilo’s textiel per week verwerken. Het is de normaalste zaak van de wereld voor Wieland Textiel, hét textiel verwerkingsbedrijf van Gemeente Amsterdam. Zij kopen tweedehands kleding van inzamelaars als gemeenten en het Leger Des Heils, sorteren deze artikelen en verkopen de producten van goede kwaliteit door aan internationale klanten. Daarnaast blijft deze innovatieve onderneming zich ontwikkelen om ook de stijgende hoeveelheid recyclingmateriaal op een duurzame manier te verwerken tot bruikbare grondstoffen. Hoewel het proces van binnenkomst tot eindproduct niet ingewikkeld klinkt, wordt deze mening direct bijgesteld tijdens een bezoek aan het grote pand in Wormerveer.

Direct wordt zichtbaar dat het textiel een flink aantal stappen moet doorlopen voordat het het pand als eindproduct kan verlaten en verscheept kan worden om een tweede leven te krijgen. Probleem daarbij is om overzicht te houden van waar de artikelen zich in het proces bevinden en voor welke klant ze precies bestemd zijn. Structuur en overzicht komen dan ook niet vanzelf. Mitchel Bon, procesbegeleider: “De software van CaptureTech heeft ons nu al zoveel opgeleverd: we kunnen doelgerichter, efficiënter en dus sneller werken. Dat maakt deze oplossing nu al onmisbaar.”

Oplossing op maat

Al een aantal jaar geleden startte Wieland Textiel een traject om het distributieproces van de onderneming inzichtelijk te maken. Toen zijn direct de eerste stappen gezet met nieuwe hard- en software, maar omdat de software van de vorige leverancier niet aan de wensen voldeed, is gezocht naar een andere partij. CaptureTech heeft een nieuwe softwareoplossing op maat gemaakt, welke aan de bestaande hardware gekoppeld is.  Dat heeft ervoor gezorgd dat Wieland Textiel nu elke stap in het proces inzichtelijk heeft. Bon: “Wij weten nu exact wat er binnenkomt, waar het gestald staat, voor wie het bestemd is en wat eruit gaat.”

Dat begint al op het moment dat de vrachtwagen aankomt en de goederen worden ontvangen. Direct bij het lossen van de goederen in verschillende containers, wordt hier waardevolle informatie aan gekoppeld. In de scanners wordt ingevoerd wat de herkomst en kwaliteit van de artikelen is, wie de leverancier is, op welke locatie de containers worden gestald en wat het totaalgewicht van het geleverde textiel is.

Dan gaat het sorteerproces van start, waarbij de kleding langs tientallen ogen gaat. De bruikbaarheid, categorie, soort en kwaliteit van een product worden aan de lopende band beoordeeld, via een ingenieuze constructie die kriskras door het pand beweegt. De artikelen van één bepaald soort worden uiteindelijk samengevoegd tot een pakket.

Ware efficiëntieslag dankzij onmisbaar label

Dankzij de software van CaptureTech worden al die pakketten voorzien van een label. Dit label en de informatie die het bevat, maken een ware efficiëntieslag voor Wieland Textiel mogelijk. Deze bevat namelijk een barcode, een naam, het gewicht en een productcode. Door het scannen van de barcode kunnen de pakketten gekoppeld worden aan een klant en worden toegewezen aan een bepaalde locatie in het magazijn.

Dat de informatie digitaal zichtbaar wordt, is hiervan het grote voordeel. Bekend is hoeveel producten er al klaarstaan voor een klant, waar deze te vinden zijn en wat er nog ontbreekt. Ook hoeven de medewerkers de balen niet meer één voor één in te scannen op het moment van verzending, maar kan de gehele bestelling van een klant in één keer digitaal worden verwerkt. Bon: “Hierdoor wordt het werk niet alleen makkelijker en inzichtelijker, maar besparen wij ook op tijd en dus kosten.”